Maria-Johanna-Vipassana-meditatie-Bali

Mijn eerste Vipassana Meditatie Ervaring

De afgelopen twee weken zijn we op een ‘Intensive Vipassana Meditation Retreat‘ geweest. Dit houd in dat we 15 dagen offline zijn geweest en Vipassana Meditatie hebben gedaan in stilte. Een bijzondere ervaring die voor een persoonlijke transformatie zorgt. Je visie op jezelf en het leven verandert direct. In de video deel ik mijn persoonlijke ervaring.

Wat is Vipassana Meditatie?

Vipassana Meditatie is een meditatietechniek afkomstig van Buddha die veelal wordt beoefend door de monniken om verlicht te worden. Vipassana meditatie heeft als doel om in verbinding te komen met je innerlijke wijsheid. Het leert je de observator te worden van je mind en op die manier zelfreflectie te doen. Het vraagt je om je mind actief te houden en super geconcentreerd te observeren wat je mind doet en hiernaar te kijken. We hebben de techniek geleerd van een leraar Sayadaw U Nyanaramsi, een monnik uit Myanmar.

Een fijne start

Verschillende mensen hadden mij laten weten dat de eerste dagen het ergste zijn. Ik had me ingesteld op helse pijn en diep lijden, maar die helse pijn en het diepe lijden kwam niet. Ik had wel wat fysieke pijn, maar het viel reuze mee. Door me te focussen op de pijn, verdween het vanzelf. Dit maakte dat de eerste dagen voor mij geweldig waren. Ik genoot van de stilte, van de rust en niets te hoeven doen. Met name voelde ik me gezegend dat mijn fysieke pijn als sneeuw voor de zon verdween. De derde dag was ik pijn vrij. Op dag 4 was ik totaal in bliss en droomde ik over een wereld waarin we in stilte leefden.

En daar startte het lijden

Niemand ontkomt aan het lijden op een Vipassana Meditatie Retreat, dus ook ik niet. Op dag 5 begon het lijden te komen. Door mijn enthousiasme ging ik relaxen en verloor ik concentratie. Inzet en concentratie zijn de basiselementen in de Vipassana Mediatie. Des te minder je jezelf inzet, des te groter het lijden. Maar met het lijden startte ook diepere inzichten. Vanaf dag 5 heb ik iedere dag lijden gezien en hemelse ervaringen gehad.

Gevoeligheid

Mijn lichaam werd zo gevoelig dat ik geluid haast in een golfbeweging kon voelen aankomen. Wanneer iemand hoestte of kuchte in de meditatiezaal ging het door heen alsof ik een box was van een sterk installatie. Ik voelde het door me heen trillen/bulderen. Daarbij begon ik hallucinerende effecten waar te nemen. Alles begon te golven, het leek alsof alles aan het dansen was. Met name de bomen en planten. Wanneer ik ‘s avonds in bed lag en mij focuste op mijn ademhaling leek mijn buik wel een golvende zee te zijn.

Vipassana_Meditation_group_Bali

Starten met aftellen

Op de zesde dag begon ik af te tellen. Ik besefte me dat we nog 8 dagen hetzelfde zouden doen. Dat vooruitzicht leek me saai, eentonig en ongezellig. Verschillende keren had ik lol in mezelf om wat voor zombies we waren in het Retreat. De sfeer in het Vipassana Retreat was voor mij soms te serieus. Doordat we alles mindful moesten doen handelden we zo langzaam dat we zieke patiënten leken. Bij de gedachte aan de komende dagen sloeg de verveling in mijn gedachte toe. Dit was mijn lijden. Al kon ik het lijden nog steeds niet hels noemen. Ik vergelijk het lijden met midden in de nacht wakker worden, wanneer je vroeg moet opstaan. Je weet dat je behoort te slapen, maar het lukt niet.

Wat als ik opgeef?

Op de negende dag stelde ik mezelf de vraag ‘Wat als ik opgeef?‘. Ik besloot naar de begeleiders te gaan en vroeg hen wat er zou gebeuren als ik de volgende dag zou opgeven. De begeleiders waren onder de indruk welke inzichten ik nu al had opgedaan. Zij moedigden mij aan om te stoppen, aangezien ik de lessen al had geleerd. Dat gaf mij een vrij gevoel. Ik zei dat als ik naar huis zou gaan ik graag meer wilde studeren over Vipassana techniek. Direct kreeg ik een boek aangeboden. WAUW!

De regels breken

Wat voelde ik me gelukkig met het boek en heb de regels gebroken. Officieel mag je niet lezen tijdens het Retreat, maar de verleiding was te groot. Door het boek over Vipassana te lezen maakte ik een enorme sprong. Ik was gemotiveerder dan ooit! De begeleiders en het boek is de kracht geweest om door te zetten. Nu begon de Vipassana Meditatie een studie te worden met mezelf als object. Ik werd de observator en onderzoeker. Nu kon ik met mijn gedachte en emoties spelen. Het speelse effect was terug. Normaalgesproken zou ik in extase van enthousiasme zijn. Maar nu leerde ik met kalmte en zonder oordeel  kijken naar hoe mijn enthousiasme kwam en vanzelf weer weg ging..

Ik vond dat iedereen dit boek zou moeten lezen en heb het gedeeld met mijn kamergenootje die toch al verschillende regels brak. Zoals in haar dagboek schrijven en eten meenemen naar haar kamer.

Sayadaw-U-Nyanaramsi-Vipassana-teacher

De laatste dagen

De laatste dagen werden spannender, omdat het einde steeds dichter in zicht kwam. Op de dertiende dag werd de stilte gebroken in ons huis. Voor een moment startte iedereen met praten en werden de regels gebroken. Het was geweldig. Maar ook kon je merken dat dit tegenwerkte in de meditatie. Je kwam minder diep in de meditatie. Het was goed om het nut van de stilte te zien. Ondertussen leefde ik naar het einde toe en begon ik langzaam te dromen over de vrijheid die ik in mijn leven ervaar.

Back to normal

Het was heerlijk om na veertien en een halve dag weer te kunnen communiceren. Ik heb verschillende keren hard gelachen en daar zo van genoten. Het was heerlijk om oogcontact te kunnen maken, mijn vriend te kunnen knuffelen, scooter te rijden door Bali, muziek te luisteren, te kunnen dansen, te doen waar ik zin in had en geen schema te hebben. Ik voelde weinig motivatie om mijn mobiel weer aan te zetten. Ik wilde nog even bijkomen van deze ervaring.

Wat brengt Vipassana?

Vipassana Meditatie helpt je om jezelf te observeren. Het doel is om jezelf als het ware te deprogrammeren, om meer mindful en wakker in het leven te staan. Met deprogrammeren bedoel ik dat je jezelf losmaakt van de zeven zonden. Deze houden ons namelijk in het leven en weerhouden ons om wakker in het leven te staan. Voor mij persoonlijk geldt dat een direct effect is dat ik meer waardering heb gekregen voor het leven. Je leert dat lijden onderdeel van het leven is totdat je ontdekt en ervaart dat lijden een illusie is. Kijk naar je angsten, ga er doorheen en ze verdwijnen vanzelf. Vipassana heeft mij enorm veel inzichten en levenswijsheden gegeven die ik de komende periode met je ga delen. Een ervaring om nooit te vergeten.

Social Media

Mocht je mij willen volgen op social media? Kun je mij volgen op FacebookInstagram en YouTube.  Op Facebook geef ik dagelijkse inspiratie om iedere dag bewust te leven. Op youtube post ik wekelijkse inspiratie video’s om een diepere bewustwording te verspreiden.

Laat een reactie achter

Ik vind het altijd leuk als je een reactie achterlaat op mijn blog. Dus voel je vrij om te laten weten wat je van mijn blog vind, of je aanvullingen en/of vragen hebt. Ik kijk uit naar je reactie.

Veel liefs,

Maria Johanna

Blijf op de hoogte

Spreekt dit artikel je aan en wil je op de hoogte blijven, vul dan hieronder je naam en emailadres in voor wekelijkse inspiratie!

 

12 antwoorden
 1. Kaya
  Kaya zegt:

  Nou meid, klinkt gezellig. Doet me denken aan mijn eerste ervaring toen ik 21 was. Ik denk dat ik maar weer eens terug ga 🙂 Ben je nog op Bali!!! XXX

  Beantwoorden
 2. Ilse
  Ilse zegt:

  Lieve Maria Johanna,
  Wat heerlijk eerlijk is jouw ervaring geweest en dit ook te benoemen. Ik vind het super knap van je dat je het hebt volgehouden. In het begin ben je zo nieuwsgierig dat je je er helemaal aan kan overgeven en het spannend vindt…lijkt mij. Daarna weet je t wel en hunkert je lichaam naar actie…en zeker mentaal…denk ik. Ik probeer me te verplaatsen dat snap je zeker wel. En realistisch is het idd om eens te kijken na enkele weken…blijft het helemaal hangen en kan jij je er helemaal naar leven?
  Ik denk dat ik dat niet kan volhouden. Ook ik zit met veel verlangens en deze wil ik uitvoeren…haha. Niet dat ik heel veel vooruit plan maar omdat ik ook in een wakker worden traject zit hoort verlangen er ook bij en zie ik veel stappen die ik wil uit proberen.
  Maar MJ…het is sowiezo een mooie ervaring toch en ergens in de toekomst komen er weer herinneringen naar boven van deze retreat…die dan wellicht wel op zijn plek valt.
  In elk geval vind ik je dapper dat je het gedaan hebt. En ik voel aan je manier van vertellen dat je er nu ook smakelijk om kan lachen.
  Veel liefs en tot de volgende keer weer.
  Ilse.

  Beantwoorden
 3. Marleen
  Marleen zegt:

  Lieve Maria,
  Dank je voor het delen van je ervaring.
  Een enorm intense ervaring.
  Ik vind het mooi te horen hoe open en eerlijk je je proces,en alles wat het je gebracht heeft en zal brengen, vertelt.
  En waar je tegen aan liep,welke inzichten je kreeg.
  Ben ook heel benieuwd wat de Vipassana je op de lange termijn brengt.Ik kijk erg uit naar een follow-up.
  Nogmaals,dank je voor het delen.
  Xx Marleen

  Beantwoorden
 4. Hans
  Hans zegt:

  Hoi Maria
  Wat een mooi verhaal en mooi verteld .
  Ik vind het super knap wat jij doet en gedaan hebt .
  Wat jij gedaan hebt is een grote overgave en geeft mooie inzichte .
  Ik ben bang dat dit nie voor iedereen is weg gelegd .
  Heel erg bedankt voor het delen .
  Warme groet Hans

  Beantwoorden
 5. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  Hoi Maria, mooi artikel. Ik ga naar Thailand voor een vipassana meditatie retraite en ik ben ontzettend benieuwd hoe ik het ga ervaren. Ik vroeg me af welk boek jij hebt gelezen hierover? Dank voor jouw reactie, Jacqueline

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hoi Jacqueline, GEWELDIG dat je Vipassana gaat doen. Het is niet alleen genieten hoor.. Ook afzien.. Maar ik zou zeggen dat het een directe heling en intergratie is. Vooral achteraf kun je dat zien. Wij (mijn vriend en ik) hebben er ontzettend veel aan gehad. Ook ter verdieping van onze relatie(s). Het boek was op de Ashram zelf. Het werd daar gratis weggegeven. Het heet: ‘Comprehensive Instructions on Mindfulness meditation’ van Sayadaw U Silananda. Ben even voor je gaan zoeken. Heb niet gevonden waar je het kunt bestellen, maar ik zou dit pdf lezen: http://www.tathagata.org/sites/default/files/FUNDAMENTAL%5B1%5D.pdf

   Als je in het Nederlands wilt lezen kun je gewoon even Google-en. Dit is in het Engels. Het is wel fijn om je in te lezen van te voren. Dat hebben wij niet gedaan. Succes! Liefs, Maria

   Beantwoorden
 6. Martin
  Martin zegt:

  Hoi Maria,

  Ik loop al een tijd met de gedachte om 10 dagen de vipassana meditatie te gaan doen op Bali. Ik heb geen enkele ervaring met mediteren maar ben heel erg nieuwsgierig naar deze ervaring! Ik ben op zoek naar meer innerlijke rust en om te kunnen gaan met de angsten in m’n leven.
  Had jij al ervaring met meditatie voordat je de retreat ging doen? Gr Martin.

  Beantwoorden
 7. Dorien
  Dorien zegt:

  Hi Maria!

  Wat een bijzonder verhaal, heel leuk om te lezen! Ik wil deze zomer ook een vipassana meditatie gaan doen in Thailand of in Bali.
  In welk meditatie centrum / tempel ben jij geweest op Bali? En heb je je hiervoor vantevoren ingeschreven via een website?
  Dank voor je reactie!

  Gr. Dorien

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hi Dorien, ik heb het gedaan bij: http://www.brahmaviharaarama.com
   Alleen de douches zijn wel heel onhygiënisch.. Houd daar rekening meer. Dat zal in Thailand hetzelfde zijn.. Comfort is er niet. Je slaapt op een houten plank.. Bereid je daar mentaal op voor. Het eten is heeeerlijk!! Daar keek ik altijd naar uit.. Haha!
   Succes bij het maken van je keuze! En natuurlijk bij je ervaring. Liefs, Maria

   Beantwoorden
 8. Annemarie
  Annemarie zegt:

  Heej Maria Johanna, wat goed dat je een vipassana stilte retreat hebt gedaan. Zelf heb ik deze ook al meerdere keren gedaan, elke keer weer een andere ervaring. Zelfs heb ik eens als vrijwilluger gewerkt in het vipassana centrum te Dilsen/Belgisch Limburg. Ik mocht toen de rol van cursusmanager vervullen, waarbij je de link bent tussen de cursisten en de teacher. Alles met inachtneming van zoveel mogelijk stilte bewaren en afleidingsfactoren voorkomen. Van die taak heb ik erg veel geleerd. Ik zat bij de gesprekken van de teacher met de cursisten om te tolken. In deze gesprekken kwam aan de orde waar cursisten tegenaan liepen en in vast liepen. Dat was heeeel leerzaam. Goed dat je aanstipt dat het bereiken van de permanente staat van verlichting veel toewijding en discipline in de meditatie beoefening vergt en niet gelijk staat aan een ontwakingservaring.
  Leuk om te lezen hoe jij de retraite ervaren hebt. Weer anders dan mijn eigen ervaring maar ook weer heel waardevol om te lezen. Dank je wel voor het delen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *