Video 3: Hoe ga je om met tegenslagen?

Een veel gestelde vraag die ik krijg is ‘Hoe ga je om met tegenslagen?’ We hebben allen ups & downs in ons leven. In deze video deel ik aan de hand van een verhaal hoe je anders kunt kijken naar tegenslagen. Want wat is eigenlijk een tegenslag? Daarbij help ik je wakkerder te worden door een uitleg hoe deze werkelijkheid werkt en hoe je er mee om kunt gaan. Waar je nu ook bent, ga naar binnen, mediteer en kom tot de waarheid.

Gehele videoserie ontvangen?

Deze video is onderdeel van een videoserie van 4 video’s die je helpt om meer in verwondering te leven. Wil je de gehele videoserie ontvangen? Vul dan nu je naam & emailadres hieronder in!

Gehele videoserie ontvangen?

Deze video is onderdeel van een videoserie van 4 video’s die je helpt om meer in verwondering te leven. Wil je de gehele videoserie ontvangen? Vul dan nu je naam & emailadres hieronder in!

Laat een reactie achter!

In de video stel ik je de vraag ‘Hoe ga jij met tegenslagen om?’ Ik ben benieuwd! Inspireer anderen en deel wat jou helpt in moeilijke tijden. Voel je vrij om te laten weten wat je van mijn blog vind, of je aanvullingen en/of vragen hebt. Ik kijk uit naar je reactie.

Veel liefs,

Maria Johanna

16 antwoorden
 1. Jochem
  Jochem zegt:

  Hele goede video. De boeken van Neale Donald Walsch en Eckart Tolle hebben mij enorm geholpen hierin. Met name ‘ De kracht vh NU en Nieuwe aarde. Echte aanraders!!

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Ja! Super! Hebben mij ook beide geholpen. Een paar jaar geleden kon ik ‘De kracht van het Nu’ niet doorkomen.. Nu alleen maar herkenning. Ik zie je morgen!

   Beantwoorden
 2. Thomas Koekkoek
  Thomas Koekkoek zegt:

  Goede morgen Maria Johanna,

  Op de eerste plaats wil ik je bedanken voor alle fijne, mooie leerzame video’s.
  Mijn naam is Thomas en ben 63 jaar oud.
  Ben al een paar jaar bezig met op zoek zijn naar het leven en al wat daar mee te maken heeft.
  In oktober 2013 heb ik een hartinfarct gehad en er zijn 6 stands in geplaatst.
  Na zo’n periode ga je toch anders over het leven denken en ben je dankbaar voor alles wat je nog mag meemaken.
  Elke morgen als ik wakker wordt dan dank ik dat ik er nog ben en ga ik de dag weer met vreugde tegemoet.
  Ik werk weer full-time en ben blij dat ik op mijn leeftijd nog werk heb.
  Maar genoeg over mijzelf .
  Ik heb een vraag voor jou……. dat is :
  Heb je zelf wel eens terugvallen naar je oude ik en hoe pak je dan weer de draad op ?
  Ik zelf heb dat wel en ben nieuwsgierig hoe jij daar mee omgaat.
  Misschien is het een idee om daar een video over in elkaar te zetten.
  Ben erg benieuwd naar je antwoord .
  Alvast bedankt voor alles wat je voor mij betekend.

  Warme groet , Thomas.

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hoi Thomas, allereerste ben ik blij om te horen dat je gezondheid beter is en je wakker wordt in vreugde. Natuurlijk heb ik dat ook! Onlangs nog toen ik terugkwam in Nederland. Hoe ik daar mee omga is hoe ik het in de video omschrijf. Eerst toelaten, de pijn of frustratie voelen, dan begrijpen en ombuigen door er gewoon naar te kijken.

   Mediteren helpt mij het meeste en ook mentaal weten dat dit leven een illusie is. Het helpt me niet om mezelf in lijden te zetten, maar ik sta mezelf toe om pijn te voelen. Je zou kunnen zeggen ‘pijn hebben we allemaal, maar blijven lijden is een keuze’. Ik heb nu de draad opgepakt door meditatie, steun van mijn partner, vrienden en een mentor/coach. Dus toelaten, naar binnen gaan en juiste mensen om je heen hebben.

   Kun je hier iets mee?

   Warme groet, Maria

   Beantwoorden
 3. Gerda Maria
  Gerda Maria zegt:

  Lieve inspirerende Maria Johanna,

  Vanuit herhaalde ervaring ben ik er van overtuigd dat alles, tot in het kleinste detail, een constructieve reden van bestaan heeft.

  Ook al vergeet ook ik die wijsheid nog wel eens als onverwacht een chaos veroorzakende verandering zich aandient,
  toch steekt die wijsheid steeds sneller en hardnekkiger de kop op waardoor ik ook weer snel constructief ga focussen,
  hierdoor ga ik vanzelf relativeren
  en
  hierdoor komt de laatste tijd ook Humor mij steeds vlotter ter hulp 😉

  Humor betekent voor mij niet dat je je verantwoordelijkheid ontloopt,
  het betekent dat ik vlotter kan omgaan met hetgeen mij anders te zwaar zou vallen om er op verantwoorde wijze mee om te gaan.
  Niet meer, niet minder.

  Bedankt om ons allen te blijven inspireren en motiveren om Vreugde te beleven aan onze weg en onze rol in de bestseller der bestsellers “Het Leven”

  Het ga je goed lieve wondermooie Maria Johanna, het ga je héél goed!

  Voor Nu & Straks héél véél Liefs & Liefde van me

  Gerda Maria

  xxx xxx xxx

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Lieve Gerda Maria, wat heb je een mooi bericht voor mij geschreven. <3
   Snap wat je bedoelt met de humor inzetten. 😉

   Ik wens je alle goed in 'de bestseller des bestsellers 'Het leven'' zoals je het beschrijft! Haha!

   Voor jou ook héél véél liefs en liefde! Xxxx Maria Johanna

   Beantwoorden
 4. Ellen
  Ellen zegt:

  Lieve Mariajohanna,

  Wat waar! Zo mooi verteld! Zo is het!
  Als je beseft wat jij vertelt in de video en het echt tot je door laat dringen, besef je dat controle onzin is en vertrouwen in het leven, weten dat je gedragen wordt door het leven en daar gebracht wordt wat goed voor je is, dan wordt je diep van binnen heel rustig………
  Wat mij verder helpt is schrijven, van me afschrijven, ruimte creëren in mijn hoofd door van me af te schrijven en dit eventueel op een later tijdstip as ik weer rustig ben te herlezen en naar mijn tekst te kijken alsof ik naar het verhaal van iemand anders kijk, een brief van ienand anders lees en dan echt te lezen, dus ook tussen de regels…”wat wil deze mens nu tegen me zeggen, wat speelt daar? Wat voel ik als ik dit lees? Wat vind ik dasr nu van? Wat wil ik tegen deze mens zeggen? Als ik dan eerlijk naar mezelf kijk dan weet ik diep van binnen wel wat deze mens, ik dus, te doen heeft…:-)
  Uit ademen, vooral diep uitademen helpt me en meer afstand te nemen van de situatie, de emoties…er van bovenaf naar kijken, een helicopter-view, alsof ik naar een film kijk waarin ik de hoofdrolspeler ben….vaak helpt deze afstand al om niet overspoeld te raken door mijn emoties. Want als ik daarin schiet dan wordt ik er er niet slimmer op :-)…en creëer ik steeds meer problemen…en kom ik in een spiraal naar beneden….
  Rust , afstand, wandelen/ fietsen in de natuur, humor, goed eten, goed slapen, goed voor mezelf zorgen, zorgen dat ik er beter en met frisse blik naar kan kijken.
  Ooit heeft iemand tegen mij gezegd dat als er een steen in een bak water met zand gevallen is dan raakt het water door het zand vertroebeld. Je krijgt het water niet sneller helder door er met een stok in te gaan roeren…..rust, tijd en de bak laten zorgt dat het zand zakt en het water weer helder wordt en dan kun je weer helder kijken naar wat er is. En door je hand op je hart te leggen, uitte ademen, weet je diep van binnen hoe er mee om te gaan.
  Mariajohanna dankjewel voor het lef om het zo open te delen.
  FIJNE DAG allemaal!
  Ellen

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Lieve Ellen, dank je wel voor het delen.

   Fijn dat je veel steun vindt in schrijven.
   Grappig ook wat je schrijft over uitademen en loslaten. We denken vaak dat het inademen zo belangrijk is, maar ook het uitademen.
   Mooi metafoor van de baksteen in het water. Ik heb dat ook eens gelezen in een meditatie-boek.

   Ik wens je veel goeds en liefde, Maria

   Beantwoorden
 5. John
  John zegt:

  Ongemak is onbalans…
  Bijna 3 jaar geleden storte plots mijn 42 jarige (gedachten) waarheid in..dit was het mooiste, waardevolste en liefdevolste moment uit mijn leven. Dit liet me zien dat pijn, ongemak en tegenslagen zijn ontstaan uit een diepe (vaak onbewuste) angst in mij. Even vielen alle (ook onbewuste) angsten van me af mocht de illusie ervan zien tot aan de kern. Als een continu stroom van bewustwordingen totdat er geen ik meer overbleef en 1 werd met het universele liefdes geheel in balans met alles wat leeft hier op aard .(zo groots, maar waar, geen woorden voor). Kon het niet vatten in mijn hoofd, wou het beGRIJPEN, vasthouden aan die ervaring en dat was mede ook de boodschap! Dit was zoveel grootser als als kennis van mijn denken/verstand dit kan ik alleen maar zijn.
  Nu 3 jaar bijna verder…
  Tjee..wat een soms pijnlijk en prachtig spel, steeds sneller lukt het me, als er nu ongemak in mijn leven is, om dit te doorzien, het lijkt zo echt in mijn hoofd en gevoel.
  Zie nu in dit ongemak me juist helpt, dienstbaar is, om teken/seintje om binnen te gaan kijken en kom dan altijd uit bij het kleine angstige/ onzekere kind in me, gebrek aan (eigen) liefde.
  Hoe groter het ongemak, de frustratie, boosheid of pijn ook is, des te groter is de winst, eigenliefde waar ik mezelf vanaf gesloten heb, maar ook hoe sterker het ego je zal proberen te overtuigen van de waarheid!
  Was soms zo boos of verdrietig op die andere persoon die dit bij me aanraakte, hij of zij was de schuld hiervan!

  Haha…zit nu met een brede glimlach op mijn gezicht dit te schrijven, omdat ik nu overtuigd ben van de pure waarheid en simpelheid hiervan. Telkens als ik nu in dit soort situaties kom (ongemak), merk ik ze op door vaak heftige gevoelens lichaam en negatieve, boze gedachten.
  Word dan een soort van toeschouwer hiervan alsof ik van een afstand naar mezelf kijk en wetende (uit ervaring) dat ik juist dankbaar moet zijn hiervoor, hier zit mijn winst om dichter bij de universele liefde en intelligentie te komen. Ik volg vanaf dat moment 3 simpele stappen:
  1. Word dus toeschouwer, wetende dat alle gedachten hiervan op illusie zijn gebaseerd, diepe (onbewuste) angst, laat deze gedachten oordeelvrij zijn, aanschouw ze, laat hierdoor aandacht en indentificatie hiermee los.
  2. Verplaats mijn aandacht dan naar mijn ademhaling/lichamelijke gevoelens, adem bewust in en uit en voel de sensatie in mijn lichaam. (Hiermee koppel ik me meer af van mijn gedachten) Je zult op de duur merken dat zonder de illusionaire gedachten de lichamelijke gevoelens, pure onderdrukte liefdes energie is.
  3. Na een paar ademhalingen (soms wat langer) richt ik oordeelvrij mijn aandacht weer naar buiten het ware NU moment zonder deze onbalans.
  Dezelfde situatie vanuit deze liefde bekeken zal je verstand (ego) doen oplossen in het ware pure NU..zoals het van nature bedoeld is…in harmonie en balans met alles is 1…hou van jezelf!
  Ik ben gestopt met het weglopen hiervan of oplossingen proberen te bedenken (wat ik aandacht geef groeit) of de schuld ervan buiten mezelf te zoeken! Ik laat het zijn en dat is niet altijd gemakkelijk, het brengt me wel steeds dieper, sneller en dichter bij mijn eigen liefde
  Pijn en ongemak in mijn leven, creëer ik dus altijd zelf, het komt in mijn leven, als hulp/inzicht, om het zo om te draaien in me en dieper bij de universele liefdesbron te komen! “just simple”
  Dank Maria en anderen voor het delen van liefde uit deze zelfde bron….

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hoi John, bedankt voor het delen van je verhaal en je 3-stappen. Deze zijn behulpzaam voor ons allemaal.
   Het is allemaal onze perceptie en steeds wakker blijven. Succes en liefs, Maria

   Beantwoorden
 6. Ilse
  Ilse zegt:

  Hallo Maria Johanna,
  Zoals je zegt…Wij ontkomen er niet aan dat we tegenslagen ondervinden. Ik denk dat we er achteraf altijd iets van kunnen leren, hoe erg het ook is. En Idd…je emoties gaan met je op de loop. Wat ik ervaar met tegenslagen is dat ik er even helemaal doorheen ga. Voelen. En dan weet ik dat ik er de volgende dag anders tegenaan kijk. Het is minder erg. Soms verwerk ik het in mijn dromen en krijg ik soms een inzicht te zien. -Teleurstelling komt ook voort uit angst.
  Mijn tip is dus: weet dat het morgen anders zal zijn. ( eigenlijk zoals je metafoor…we zien wel )
  Fijne dag, Ilse ❤

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Ilse, dank je wel! Ons leven kan in 1 seconde veranderen. Dus zeker weten ‘Morgen zal het anders zijn!’
   Fijne dag en veel liefs, Maria

   Beantwoorden
 7. julie
  julie zegt:

  Je mooiste videoreeks tot nu Johanna! Ze reminden me op een doeltreffende manier om steeds weer terug naar m’n kern te gaan. Door deze video’s kan ik dat weer voelen als t even niet lukt. En ik vind het knap dat je dat kunt teweegbrengen. Heb t nu dan ook veel sterker dan bij je vorige video’s, t lijkt wel alsof er ook iets veranderd is aan/in jou. Klopt dat?

  Verder heb ik zelf geleerd om regelmatig inderdaad letterlijk even stil te zijn (op m’n leesstoel zitten en naar de geluiden om me heen luisteren), en dan komt die rust uiteindelijk vanzelf (op t moment dat je t jezelf toelaat niks te mogen doen). Vaak dan heb je de neiging om juist te denken: “ja hallo heb hartstikke veel te doen, dus nietsdoen lijkt me niet zinvol en lukt me ook niet met zulke stress!” Maar ben er achtergekomen dat je juist wél veel sneller ontstresst door helemaal niks te doen, hoe druk je agenda ook is. Hoe paradoxaal ook. Juist dan kan ik zaken weer sneller afhandelen, want door stress word je slomer en inefficiënter. Van die leuke inzichten/ontdekkingen dit.

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hoi Julie, wat fijn om te horen!! En dat is zeker zo. Dat merk je vast ook op mijn Facebook pagina, indien je die volgt.
   Wil graag meer van mezelf laten zien. Ook mijn tegenslagen en dergelijke. Mijn leven is natuurlijk ook niet alleen maar rozengeur en manenschijn geweest. Anders zou ik dit pad niet bewandelen.

   Mooi hoe je het paradox omschrijft. Dat herken ik ook. We zijn zo geneigd om zoveel mogelijk acties te doen bij stress, terwijl niets doen zo helend werkt.

   Veel liefs, Maria

   Beantwoorden
 8. Nathalie
  Nathalie zegt:

  Hoi Maria,

  Ik weet net als jij dat alles met elkaar verbonden is en dat alles wat er op mijn pad komt een les is. Sommige lessen zijn pittig, maar dan probeer ik in rust/meditatie afstand te nemen van de situatie en de emotie in mij. Ik probeer de situatie vanaf helikopterview te benaderen, zodat de paniek,angst of wat voor emotie dan ook geen bezit van mij neemt. Ik mag hierin groeien, maar gelukkig gaat dit door mijn eigen werk, mij dit steeds beter af en kan ik anderen hierin begeleiden. Bedankt voor het delen van je mooie video’s!!!

  Liefs Nathalie

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hoi Nathalie, dank je wel voor je reactie. Ik begrijp precies wat je bedoelt! Haha!
   Mediteren is alsnog de beste manier om los te laten en je innerlijke rust te ervaren.
   Blijf dagelijks mediteren, dan wordt je leven een stuk gemakkelijker.
   Veel liefs, Maria

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *