Ik ben weer terug in Nederland en kijk terug een fantastische periode van 5 maanden op Bali. Door in een andere omgeving te zijn word je je bewust van hoeveel je kunt groeien en ontwikkelen in zo’n korte tijd. De hoogtepunten zijn geweest het Vipassana Retreat, het samenzijn met mijn vriend en mijn eigen Retreat ‘Kom thuis bij jezelf en word de nieuwe ik‘. In de onderstaande video en blog deel ik graag mijn ervaring, foto’s met indrukken van het Retreat en doe ik een update voor de komende periode.

Valse start in het Paradijs

Zoals ik in de video benoem hadden we een valse start. Ondanks Balinese beloften was de villa niet klaar voor het Retreat. Iedereen in de community was druk bezig met voorbereidingen voor ceremonies waardoor ik ineens een villa had zonder medewerkers. We konden hier direct van leren hoe om te gaan wanneer dingen anders lopen dan verwacht. Als gastvrouw baalde ik natuurlijk dat ik mijn gasten niet het welkom kon geven die ik me had voorgesteld. Dit mocht de pret niet drukken. We hebben een waardevolle eerste dag gehad. Iedereen heeft een dagboek van mij gekregen om alle inzichten, ontwikkelingen en reflectie binnen het Retreat bij te houden. Uiteindelijk waren de kamers om 17.00 uur klaar en kon iedereen ‘s avonds rustig slapen. 

Screen Shot 2015-07-17 at 17.49.13

Yoga

Iedere dag begon de groep met prana yoga om 7.00 ‘s ochtends op een lege maag met een prachtig uitzicht over de Balinese, rijke natuur. Deze duurde ongeveer 1,5 uur en eindigde altijd met een ontspanning/meditatie. De yoga werd gegeven voor Luh Manis, een locale Yoga Teacher die ik heb ontmoet bij Intuitive Flow. Prana yoga is gericht op je ademhaling. Het helpt je om bewust te zijn van je lichaam en mind en meer in het Nu te zijn. Het helpt je mentaal, emotioneel en fysiek te groeien. Deze yoga was zowel voor beginners als voor meer gevorderden te volgen.

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

Visioenen Meditatie

Ik heb verschillende visioenen meditaties gegeven op diverse thema’s als; vergeving, verlangens vanuit je hart, verbinden met je innerlijke kracht, ontmoeting met jezelf, thuiskomen bij jezelf, zelfliefde, ontmoeting met ‘de nieuwe ik’. De visioenen meditatie kun je zien als een geleide innerlijke reis in verbinding met je hogere zelf. De visioenen meditaties hebben mensen geholpen dieper in zichzelf te kijken en hun innerlijke kracht te ervaren. Deze hebben iedere keer weer diepe indrukken achtergelaten. Deze hebben we na afloop in de dagboeken geschreven en in de groep besproken.

Screen Shot 2015-07-17 at 17.48.11

De ‘Nieuwe Ik’

Iedere dag hebben we sessies gedaan die hebben geholpen aan inzichten waar je nu staat en waar je naartoe wilt. We hebben iedere keer toegewerkt aan wie de ‘nieuwe ik‘ dan is. We hebben onder andere gekeken naar:

 • Waar ligt je potentie?
 • Wat is je passie, talent en wat wil je creëren?
 • Missie
 • Waarden en structuren
 • Zelfliefde
 • Wat neem je mee van je ouders?
 • Wat neem je mee vanuit het verleden?
 • Wat wil je loslaten?
 • Ego loslaten
 • Relaties, magische momenten
 • en veel meer…

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

Gastspreker Tauan Badarane

Mijn vriend, Tauan Badarane, heeft als gastspreker een sessie gehouden over persoonlijkheid types. Hierdoor hebben mensen inzicht gekregen in de blueprint van hun persoonlijkheid. Tauan heeft hierbij gebruik gemaakt van het Enneagram.

Screen Shot 2015-07-17 at 18.05.40

Samenwerken

Tijdens het Retreat werd er veel samengewerkt bij de oefeningen. Zo hadden mensen hulp, steun en een reflectie aan elkaar. Daarbij werkte dit goed voor de groepsdynamiek. Iedereen kon het met elkaar vinden en er ontstonden steeds nieuwe tweetallen. Erg mooi om te zien!

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

Balinese Cultuur

Naast het Retreat hebben de deelnemers de mogelijkheid gehad om kennis te maken met een stukje van de Balinese cultuur. Met ons Retreat hebben we direct de locale community gesponsord. We hebben mogen zien hoe zij in een community leven. Op dat moment waren zij een ceremonie aan het voorbereiden die eens in de 50 jaar plaatsvindt. De gehele community helpt mee. Enorm leuk om te zien! Verder kreeg iedereen de gelegenheid om op dag 4 iets van Bali te zien.

Retreat-Bali-Ubud-maria-johanna

Retreat-Bali-Ubud-maria-johanna

Het groepsproces

We hebben een aantal keer een sessie gedaan met reflectiekaarten van Moeder Gaya. Dan zaten we rond de tafel en pakten we ieder een kaart ter reflectie. De kaarten waren iedere keer raak! Dit zorgde voor open en diepe, soms ontroerende gesprekken. Er was plaats voor iedereen om zijn of haar reflectie te delen. Er werd voor iedereen de tijd genomen.

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

Groene Sappenkuur en Kokosnoten

Alle deelnemers hebben de uitdaging volbracht om 6 dagen lang groene sappen en kokosnoten te drinken. Er werd 6 dagen niet gegeten. Dit heeft effect op je emotionele welzijn. Je kunt licht geprikkeld zijn en emoties als heftiger ervaren. Iedereen heeft de uitdaging volbracht. Sommige mensen zijn zelfs wel 6 kilo afgevallen. Zowel een innerlijke als een uiterlijke detox. Super knap van iedereen!

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

Dag 7: Weer eten!

Op dag 7 werd er weer gegeten; ontbijt, lunch en dinner. Dat was voor iedereen genieten. Het dinner hebben we cadeau gekregen van de villa zelf ter compensatie van de eerste dagen. Zowel het eten als de sfeer waren top. Allen getransformeerde mensen met stralende gezichten die als de nieuwe ik naar huis konden gaan.

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

Een bijzondere laatste dag

De laatste dag hebben we een prachtige visioenen meditatie gedaan die ging over de transformatie naar de nieuwe ik. Dit zorgde voor tranen van liefde, geluk en dankbaarheid bij velen. Iedereen heeft een presentatie gehouden over wie de nieuwe ik is en met welke intenties hij/zij naar huis ging. Daarna hebben we een oefening gedaan met geven en ontvangen. Met name het ontvangen raakte iedereen. We hebben de dag afgesloten met en kringoefening waarin iedereen gezien is en verbinding heeft gemaakt met zichzelf en elkaar. Iedere deelnemers heeft zijn of haar ruimte genomen. Ontzettend genieten als trainer!

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

 

Reacties Deelnemers

 

Vol verwachtingen naar Bali! Maar het geschenk dat ik heb mogen ontvangen is zoveel-meer-Wauw! Dit had ik niet durven dromen. Een life changing ervaring vanuit liefde en mooiheid. Super Maria dat je het doet. Trots dat ik deel heb mogen maken van de reis.

Robert Ros

Geen spijt van dit retreat door Maria uit haar hart gedaan. Dit is door mij gevoeld. Maria is een geweldige vrouw met heel veel kracht. Hoera dat dit Maria dit Retreat zo goed heeft kunnen geven. Ik ben dankbaar dat ik er bij ben geweest.

Theadora Harren

Ik ben dankbaar voor de fijne en bijzondere week! Het programma vond ik fijn, goed doordacht. Maria haar enthousiasme is hier helemaal ingelegd. Ik vond het fijn om te ervaren dat Maria voor iedereen tijd heeft kunnen maken, wilde helpen en dat eigenlijk alles kon! Bedankt voor de waardevolle inzichten.

Marleen Donders

Heerlijk om zoveel mooie, hartverwarmende mensen te hebben mogen ontmoeten! Mooi dat dit Retreat tot stand is gekomen. Alles is liefde! Dank je wel Maria.

Jeanine van Ijseldijk

Ik heb het Retreat als een inspirerende reis naar mezelf ervaren. De laatste stukjes naar mijn ‘nieuwe ik’ heb ik gevonden. Door de gesprekken met ieder van de groep, je visioenen meditatie waarin ik mijn moeder heb vergeven. Je hebt een veilige plek gecreëerd. zodat ik mij geheel kon openen en geven. Ik heb gevonden waar ik voor kwam.

Anoniem

Het was een fantastische week, zelfs magische ervaringen. Loslaten in optima forma. Ik heb genoten, geleerd, gevoeld en ervaren. Meer kan dat niet ‘ZIJN’. Maria is een zeer bijzonder mens die veel te delen heeft. Ik zou mensen adviseren om Maria te horen. Het kan ‘Life Changing’ zijn.

Anoniem

Dank je wel dat je een gids op mijn pad wilde zijn. Vanaf het begin voelde het al goed en gaf ik al mijn vertrouwen. Dit leerde mij loslaten en Maria een kans te geven mij te begeleiden. De energie van Maria en haar liefde waren voelbaar tijdens het Retreat. Nog steeds voel ik me zo dankbaar dat Maria op mijn pad is gekomen. Ze is een prachtmens! Het Retreat is zeker een aanrader.

Marcel Robroek

Ik heb bijzonder genoten van het Retreat op Bali. Ik ben dankbaar voor alle wijze woorden en inzichten die ik via Maria heb mogen ontvangen. Maria heeft me geholpen een stuk dichter bij mezelf te komen. Vooral heeft ze me laten inzien dat ik gewoon mezelf mag zijn.

Nadia

Dit Retreat was in alle opzichten een life-changer! Dag 1 zat ik volledig vast geankerd. Vol weerstand! Dag 7 ben ik een nieuwe ik! Volledig open en ontvankelijk kan ik nu vanuit mijn hart gaan leven. Mijn bron(nen) zijn onuitputtelijk. Ik ben me heel erg bewust geworden van het enorme potentieel dat in me huist. Bedankt voor de liefde, het licht, de vrede en de energie Maria.

Tim Rogge

 

Volgend Retreat Bijwonen?

Zou je graag een volgend Retreat willen bijwonen? Ik ben al bezig met de planning van 2016. Dan geef ik Retreats op Bali, Ibiza en wellicht nog andere plaatsen. Wil je op de hoogte blijven? Vul dan je naam en emailadres hieronder in:

Retreat-bali-Ubud-Maria-Johanna

Social Media

Mocht je mij willen volgen op social media? Kun je mij volgen op Facebook, Instagram en YouTube.  Op Facebook geef ik dagelijkse inspiratie om iedere dag bewust te leven. Op youtube post ik wekelijkse inspiratie video’s om een diepere bewustwording te verspreiden.

Laat een reactie achter

Ik vind het altijd leuk als je een reactie achterlaat op mijn blog. Dus voel je vrij om te laten weten wat je van mijn blog vind, of je aanvullingen en/of vragen hebt. Ik kijk uit naar je reactie.

Veel liefs,

Maria Johanna

Blijf op de hoogte

Spreekt dit artikel je aan en wil je op de hoogte blijven, vul dan hieronder je naam en emailadres in voor wekelijkse inspiratie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *