25 redenen om deel te nemen aan een Retreat

Heb je er wel eens over nagedacht om deel te nemen aan een Retreat? Of je wel eens deelgenomen aan een Retreat? Retraite/Retreat betekent jezelf terugtrekken voor zelfonderzoek. De bedoeling van een Retreat is om zelfreflectie te doen en met nieuwe inzichten naar huis te gaan.

Tegenwoordig is dit vaak in een luxe omgeving. Maar het kan ook plaatsvinden in een ashram, klooster of tempel. Zelf heb ik eens een Vipassana stilte Retraite gedaan van 2 weken in een Budhistisch centrum in Bali. Ook heb ik een aantal keer de ashram van Ramana Maharsi ashram bezocht in Tiruvannamalai. Een Retreat werkt transformerend, een ervaring die je altijd bij zal blijven. Hierbij 25 reden om deel te nemen aan een Retreat!

1. Innerlijke Rust Vinden

In ons Westerse leven ervaren veel mensen stress op het werk, een gevoel van ‘moeten’ of druk van de maatschappij van hoe zij het leven zouden moeten leven. Een Retreat is ideaal als je je drukke leventje even wilt loslaten. Het brengt je weer in verbinding met je innerlijke rust. Dit is de basis zelfreflectie.

2. Echt Tijd nemen voor Jezelf

Het is zo belangrijk om tijd te nemen voor jezelf. Maar velen zetten zich in voor anderen waardoor zij zichzelf vergeten. Op het Retreat sta JIJ centraal en kun je volledig tijd nemen voor jezelf. Door deze ervaring herinner je jezelf weer hoe belangrijk het is om regelmatig zijn te nemen voor jezelf en jezelf op de eerste plek te zetten.

3. Relaties Reflecteren

Wie vindt relaties niet belangrijk in het leven? Alles in het leven is een relatie. Het begint al met de vraag: ‘Hoe sta jij in relatie tot het leven?’ Door aan jezelf te werken veranderen je relaties automatisch. Het helpt je om vanaf een afstand te zien hoe je relaties ervoor staan. Welke relaties versterken je en welke niet? Wat is jouw aandeel hierin en wat zegt je gevoel over de relatie?

4. Dagelijkse Meditatie

Jouw leven is je boodschap naar de wereld. Je kunt communiceren in woorden, maar daden zeggen zoveel meer. Wanneer jij laat zien dat je je hart volgt inspireer je automatisch je omgeving. Dit kan zijn je vrienden, familie, je kinderen, oude klasgenoten, oud-collega’s en de rest van de wereld. Wat wil jij je omgeving meegeven? Inspireer jezelf en anderen door je dromen waar te maken.

5. Uit je comfort zone

Meestal vinden Retreats plaats in een omgeving die hier speciaal op is ingericht. Het is goed om van tijd tot tijd uit je bekende omgeving te stappen. Het is niet voor niets van mensen graag op vakantie gaan. Maar niet alleen de omgeving kan uit je comfort zone zijn, ook de ervaring van het Retreat zelf.

6. Ontmoeten van gelijkgestemden

Het is heerlijk om met een groep gelijkgestemden met een gezamenlijk doel op een Retreat te zijn. Je kunt steun hebben aan de groep. Soms komen juist de grootste inzichten voort uit de gesprekken met de andere deelnemers. Wie weet maak je vrienden voor het leven? Of ontmoet je de liefde van je leven?

7. Inspirerende omgeving

De omgeving van een Retreat is meestal afgestemd om tot rust te komen en inspiratie op te doen. Vaak is het omgeven door natuur, water en/of zee. Natuurlijke elementen brengen je dichter bij je eigen natuur. Daarbij ontstaan de mooiste dingen vanuit rust.

8. Een ervaring om nooit te vergeten

Retreats zijn bedoelt ter zelfreflectie en kunnen confronterend en/of onprettig zijn op bepaalde momenten. Zeker op een stilte Retraite. Hoe de ervaring op het Retreat ook is.. Het zal altijd een ervaring zijn om nooit meer te vergeten! 

9. Investering in Jezelf

‘De beste investering die je kunt doen is de investering in jezelf‘. Dit is een bekende uitspraak van de grootste beleggers Warren Buffet. Je kunt levenslang plezier hebben door de investeringen in jezelf. Een Retreat is de ultieme investering in jezelf. Hiermee bedoel ik niet alleen geld, maar ook de tijd die je in jezelf investeert.

10. Steun aan groepsgenoten

Je ben nooit alleen! De verhalen van groepsgenoten en de verbindingen die je legt tijdens een Retreat kunnen je steun geven in je proces. Het kan zijn door middel van herkenning, gezien en gehoord worden. Dat kan heel helend werken. 

11. Je weet nooit wat het je oplevert

Je denkt soms dat je met een bepaalde reden naar een Retreat komt. Vaak ontdek je tijdens het Retreat geheel nieuwe dingen en levert het Retreat je iets anders op dan je van te voren in gedachte had. Laat je verrassen!

12. Het levert je altijd iets op

Een nieuwe ervaring levert je sowieso een nieuwe ervaring op! Uiteindelijk leven we voor ervaringen en momenten. Deelnemen aan een Retreat levert je daarom altijd iets op. Je kunt er nooit spijt van hebben.

13. Zelfliefde

Het is een uiting van zelfliefde om voor jezelf te kiezen en deel te nemen aan een Retreat. Je maakt speciaal tijd voor jezelf. Daarbij kom je bij de meeste Retreat in diepere verbinding met jezelf waardoor je de liefde in jezelf en voor jezelf ervaart.

14. Diepe zelfreflectie

Retreats/Retraites draaien om zelfreflectie daarom leveren deze diepe inzichten op van jezelf indien je jezelf openstelt en durft te kijken. Met de inzichten kun je je leven veranderen en dichter bij jezelf leven.

15. Kiezen voor Jezelf

Het deelnemen aan een Retreat geeft aan dat je voor jezelf kiest. Je investeert tijd en geld in jezelf. De enige reden waarom je deelneemt is uiteindelijk voor jezelf. Het is een cadeau aan jezelf.

16. Je kunt het alleen ondernemen

Je hebt geen reismaatje nodig om een Retreat te boeken. Je doet het voor jezelf en kunt er alleen naartoe. Op het retreat zelf kom je in contact met andere gelijkgestemden.

17. In verbinding komen met je hart

Retreats zijn veelal gericht om meer in verbinding te komen met je hart en vanuit je hart te leven. Dit kan door middel van meditatie en/of andere oefeningen. Des te meer je in verbinding met je hart staat, des te meer je leeft vanuit je hart en dat geeft een enorme voldoening.

18. Nieuwe omgeving ontdekken

Het is mogelijk om een nieuwe omgeving te ontdekken dankzij het deelnemen aan een Retreat. Het kan zijn de omgeving waar het Retreat is. Of het biedt de mogelijkheid om een extra vakantie om het Retreat heen te plannen.

19. Spirituele ontwikkeling

Retreats hebben veelal een spiritueel aspect. Vaak wordt er gemediteerd en/of yoga gedaan. Het is een ideale gelegenheid om je spiritueel te ontwikkelen en wakkerder in het leven te staan.

20. Gezonde voeding

Lukt het je thuis om altijd gezonde voeding te eten? Het kan er wel eens bij inschieten in ons drukke bestaan. De meeste Retreats zijn perfect om heerlijk gezonde voeding tot je te nemen.

21. Bijzondere ervaring

Een Retreat is een bijzondere ervaring die je helpt betekenis te geven aan je leven. De betekenis van het leven is geen feit. Wel kun je in jezelf betekenis vinden. Je kunt je leven zo zinvol maken door deze bijzondere ervaring op te doen.

22. Je hebt veel plezier

Het werken aan jezelf samen met anderen geeft plezier. Je kunt weer helderheid krijgen, in verbinding komen met je creatief denken en in oplossingen te denken. Meestal is het Retreat erop gericht een positieve richting op te werken.

23. In contact komen met je gevoel

Velen van ons leven veel te veel vanuit het hoofd. We zitten continu te denken. Het houdt nooit op. We worden zelfs geschoold om slimme denkers te zijn. Terwijl je de liefde en voldoening vindt in het hart. Retreats helpen je weer in verbinding te komen met je gevoel.

24. Jezelf beter leren kennen

Een Retreat helpt je om jezelf beter te leren kennen. Je neemt tijd om je terug te trekken en jezelf te observeren, om vanaf een andere positie naar je leven te kijken. Dit geeft zo enorme zelfinzichten die je leven kunnen veranderen. Als je jezelf beter kent, weet je ook wat beter is voor jezelf in je leven. Je gaat als een nieuw persoon naar huis!

25. Omdat je het waard bent!

Je verdient het om in ieder geval eens in je leven de tijd te nemen voor jezelf en deel te nemen aan een Retreat! Het is een investering in jezelf die waardevol is voor je leven.

Yoga, Meditatie & Healing Retreat Ibiza – 2 t/m 9 November 2017

Wil je meer innerlijke rust ervaren? Ben je toe aan een betere relatie met jezelf en je leven? Dan is dit Retreat iets voor jou! Alles begint bij jezelf. Dit Retreat gaat over bewustwording van wie je bent en wie je wilt zijn voor jezelf en anderen. Alles in de basis een relatie. De relatie met je gedachte, emoties en de buitenwereld. Het retreat helpt je om een shift te maken in je bewustzijn en wakkerder in het leven te staan. Dit Retreat bevat, yoga, meditatie, stilte, gezonde voeding en begeleiding van Maria Johanna en Fraukje Jasmine. Lees meer...

Terugblik NieuwjaarsRetreat Ibiza

Ben je nieuwsgierig hoe een Retreat gaat? In januari 2016 hebben Fraukje Jasmine en ik een NieuwjaarsRetreat gegeven op Ibiza. In de onderstaande video doe ik verslag zodat je een indruk kunt krijgen.

Op de hoogte blijven?

Spreekt dit artikel je aan en wil je op de hoogte blijven van Retreat van Maria Johanna, vul dan hieronder je naam, emailadres en telefoonnummer in. Dan ben je de eerste die op de hoogte is van nieuwe Retreats!

Auteur Blog – Maria Johanna

Maria Johanna kan je begeleiden in je persoonlijke groei en bij je spirituele ontwakingsproces. Ze helpt je te connecten met je hart om te ontdekken wie je bent en wat je wilt in je leven. Dit doet ze in de vorm van schrijvenlezingen, workshops, coaching, meditatie en Retreats. Daarnaast is ze auteur van het boekQuarterlife Challenge – in 20 dagen weten wat je wilt‘. Bedenker van de KRACHT-techniek.

Social Media

Mocht je mij willen volgen op social media? Kun je mij volgen op FacebookInstagram en YouTube, mijn periscope naam is ‘Maria Johanna’. Op Facebook geef ik dagelijkse inspiratie om iedere dag bewust te leven. Op youtube post ik wekelijkse inspiratie video’s om een diepere bewustwording te verspreiden.

Heb je meer tips? Laat je reactie achter!

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom je naar een Retreat zou komen. Wat is jouw reden of wat zou jouw reden zijn om deel te nemen aan een Retreat? Jouw reactie is van harte welkom! Plaats deze onderaan deze blog. Alvast bedankt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terugblik 2020 – Vooruitzicht 2021

Wauw! Terugblikken op 2020. Het voelt alsof dit jaar vele hoofdstukken heeft gekend. In ieder geval 2 hele duidelijk. Dat is een hoofdstuk voor de Covid en een hoofdstuk terwijl de Covid crisis gaande is. Wat heeft dit voor mij gebracht? Hoe heb ik dit ervaren?

bali-maria-johanna-vlog-travel

Vlog#56 Moving back to Bali

Do you realise: One decision can shape your future.. ! I like to share a little bit of my journey…

Vlog#55 Everything Happens for a Reason

I continue my journey on Bali and I feel so much inner peace, acceptance and appreciation. That’s exactly the spirit of the island. The energy in Ubud is so peaceful and relaxing. I don’t feel the need to achieve anything at the moment. Just live in the moment and being in the now. If you live in the now and you let life take control, everything can happen.