ontwakingsproces-10-kenmerken-maria-johanna

10 kenmerken van het spirituele ontwakingsproces

Wat is het ontwakingsproces?

Het ontwakingsproces betekent dat je wakker wordt uit je droomstaat. We leven in een droomstaat en zijn in de veronderstelling dat wat we waarnemen ‘echt’ is. In werkelijkheid leven we in een droom. Het wakker worden is een proces.

Voor veel mensen is het spirituele ontwakingsproces iets onbekends en toch merken zij wel de symptomen. Zo was dit ook voor mij. Ik voelde dat ik aan het veranderen was. Ik kreeg andere ideeën over het leven, werd gevoeliger en toen ik wakker werd had geen idee waar ik hiermee naartoe moest, omdat het destijds compleet nieuw voor mij was.

Het ontwakingsproces heeft te maken met de stand van de planeten waardoor de energie in het universum en dus op aarde aan het veranderen is. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere, maar we zitten er met zijn allen in. We zitten in een transformatieproces waarin ons DNA verandert dat in ons allen aanwezig is. We zijn allen energetisch met elkaar verbonden, dus het heeft effect op alles en iedereen. Zowel op de natuur, het klimaat en de mensen zelf.

10 kenmerken van het spirituele ontwakingsproces

Het spirituele ontwakingsproces wordt ook wel ascensieproces genoemd. Wij mensen bestaan uit een lichaam, ziel en geest. Het doel is dat onze denkgeest (ego) geheeld wordt. Hier kunnen we zelf invloed op uitoefenen. Door onszelf te helen, zal onze denkgeest veranderen en zullen we anders met elkaar omgaan. Dit is slecht een korte uitleg. Hieronder lees je tien kenmerken van het spirituele ontwakingsproces.

1.  Je bent gevoeliger

Je bent gevoeliger en emotioneler. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Zo kun je mensen beter aanvoelen en doorzien. Dit kan vervelend zijn, maar ook positief omdat je door de waarheid heen kunt prikken. Je kunt je sneller gekwetst voelen. Het kan ook zijn dat je soms huilbuien hebt zonder een idee te hebben waar dit vandaan komt. Je bent een emotionele rollercoaster.

2. Denkt meer na over de zin van het leven

Doordat je gevoeliger bent ben je meer bezig met de zin van het leven. Je stelt je vragen als ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘waarom ben ik hier?’. Je bent je steeds meer bewust wie je wilt zijn en wat je wilt doen met je leven.

3. Activatie van je derde oog en kruinchakra

Je chakra’s worden geactiveerd en dit is voelbaar. Met name je derde oog (voorhoofdchakra) en je kruinchakra.  Dit voelt aan als een prikkeling, kriebelig of drukkend gevoel. Deze staan voor intuïtie en wijsheid. Je intuïtie wordt sterker en krijgt steeds regelmatiger ‘zomaar’ wijsheden en inzichten tot je. Dit komt omdat je steeds meer verbonden bent met je hogere zelf.

chakra_systeem-de-7-chakras-maria-johanna-derde-oog-kruin-chakra

chakra_systeem-de-7-chakras-maria-johanna-derde-oog-kruin-chakra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Je krijgt een andere visie

Doordat bewustzijn wordt vergroot en je meer stilstaat bij het leven ontstaan er andere ideeën over het leven. Je krijg t steeds idealistische ideeën die je zou willen waarmaken. Je wilt graag anderen helpen en een bijdrage leveren aan een betere samenleving.

4. Je rechter hersenhelft wordt meer geactiveerd

In het ontwakingsproces wordt je rechter hersenhelft sterker en automatisch je link hersenhelft naar verhouding minder sterk. Hierdoor worden dingen als logica en planning gevoelsmatig lastiger. Je wilt meer gaan voor vrijheid, impulsiviteit. Je hebt behoefte aan leven in het nu en afgaan op je gevoel in het moment. Het kan ook zijn dat je graag meer bezig bent met creatieve dingen als; schrijven, muziek, tekenen en schilderen. Je wilt expressie geven aan wat je van binnen voelt.

5. Je voelt je ‘hier’ niet thuis

Je hebt het gevoel dat je ‘anders’ bent en voelt je niet meer thuis in de huidige maatschappij. de maatschappij is met name gebouwd op de linker hersenhelft  (logica, ratio). Nu je meer in contact bent met je gevoel past de prestatiemaatschappij steeds minder bij je. Je hecht steeds minder waarde aan materialisme en bezit en kiest liever voor gevoel van vrijheid en loskomen van bezit. Je beseft dat je minder nodig hebt om je gelukkig te voelen.

6. Oude pijnen komen naar boven

Doordat je wakker wordt, wordt je bewustzijn vergroot. Je komt meer in contact met je onderbewuste. Hier kunnen oude pijnen opgeslagen zijn die nu naar boven komen. Een onderdeel van het ontwakingsproces is de heling van je ziel. Oude pijnen kunnen naar boven komen die geheeld moeten worden.

7. Fysieke klachten

Je kunt last hebben van fysieke pijnen en klachten hebben als:

 • hoofdpijn
 • nekklachten
 • rugklachten
 • grieperig zijn
 • klachten met betrekking tot je spijsvertering
 • verhoogde hartslag
 • verandering van sexuele behoefte

8. Verandering in eetpatroon

Je lichaam wordt gevoeliger voor het voedsel dat je eet. Er wordt wel eens gezegd ‘Je bent wat je eet’. Veel voedsel van wat er in de supermarkt wordt verkocht is bewerkt en bevatten veel e-nummers. Je voelt steeds beter welke voeding bevorderlijk is voor jouw lichaam en energie en welke niet. Je ziet ook steeds meer mensen biologisch en vegetarisch eten.

9. Levendige dromen

Je dromen kunnen steeds levendiger worden en boodschappen bevatten die je kunnen helpen. Je onthoudt je dromen beter. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niet perse droomt, maar dat je ziel in hogere dimensies is gegaan.

10. Zintuigen veranderen

Het kan zijn dat je zintuigen scherper worden. Je ruikt, ziet, hoort of voelt beter. Het kan ook zijn dat je juist af en toe minder scherp ziet. Daarbij voel je je meer aangetrokken voelt tot de natuur.

Laat een reactie achter

Herken je jezelf in deze symptomen of heb je andere kenmerken van het ontwakingsproces? Laat dan je reactie achter en deel dit met de andere lezers. We kunnen elkaar allemaal helpen en sterker maken. Ik vind het sowieso altijd leuk om een reactie te ontvangen!

Liefs,

Maria Johanna

18 antwoorden
 1. olga
  olga zegt:

  mooi, gek eigenlijk ook ik ben nu 41 en weet dat dit proces al in mijn kind tijd is begonnen, voor mij altans. ben nu blij gelukkig dat ik toen niet droomde. heel google staat er nu mee vol en fijn dat het een verhaal is die gedeeld wordt. we komen er wel groetjes

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Dat zeggen meer mensen.. Maar als kind luisteren we vaak naar onze ouders en omgeving waardoor we onze spiritualiteit wegstoppen.
   Ze noemen dat wel eens dat je ‘de gouden bal bent verloren’. Waarschijnlijk hebben we dat allemaal, maar we vergeten zo gemakkelijk hier op aarde.. Groetjes, Maria

   Beantwoorden
 2. Sylvia
  Sylvia zegt:

  Het hele ontwakingsproces in ongeveer 3 jaar doorlopen voor mij was dit erg beangstigt aangezien alles heel hard bij mij binnen kwam het was net of ik alles had opgesloten en 3 jaar terug de bom ontplofte en achteraf dus lees wat er aan de hand is. Visioenen die overdag heel levendig en hard binnen kwamen, hardklopping dat ik dacht dat ik dood ging, extreme verandering lichamelijk. Gelukkig heb ik al die tijd me staande weten te houden doordat er al zoveel op Internet te lezen is hierover. Nu na dat ik alles heb verwerkt voel ik me vrij / zen een gevoel van nirvana.
  Groetjes.

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   WAUW! Bizar hè? Daarom zeggen ze wel eens ‘The world has been shaped to let you awaken.’ Bij jou zeker dus..!! Ben blij dat je nu meer rust hebt gevonden 🙂 Veel liefs!

   Beantwoorden
 3. Angelique
  Angelique zegt:

  Hallo Maria-Johanne,

  Ik heb met mijn vraag het hele internet afgezocht maar kan het daar niet vinden.
  Veel van de symptomen zijn herkenbaar.
  Al enige tijd voel ik druk in mijn oor of druk van buiten af.
  Het voeld aan als energie.
  Ook hoor ik gerinkel in mijn oor.
  Weet jij hier mischien een antwoord op?

  Gr Angelique Hendrikx

  Beantwoorden
 4. Brown
  Brown zegt:

  Hi,
  Alles wat bestaat, geeft geluid op verschillende frequencies. Wij horen allen geluiden op een bepaald frequency gebied. Wat is er onder en boven dat frequency gebied? Dat horen wij niet, maar soms, zoals ze zegt, kon wij voelen. Het is ook radiatie genoemd. Vraag je Angelique; Hoor ze de gerinkel en voel de druk altijd en overal,, of allen op bepaalde plaatsen, gebieden, of locaties..?

  Beantwoorden
 5. Peter
  Peter zegt:

  Hoi Maria Johanna

  Herkenning, verwarring, onvermijdelijkheid, het is dus geen depressie, een oase van nog even geen keuze te moeten maken wat voelt als een geschenk, ondanks dat het moeilijk delen is met mijn partner.
  De verandering is gaande, momenten van helderheid afgewisseld door onzekerheid, soms zelfs wantrouwen of ik dit wel ben, naast de onbedwingbare behoefte om eindelijk eens bij/tot mezelf te kunnen komen, zal het dan eindelijk gaan gebeuren?
  “Jouw” signaaltje, middels deze webpagina, ben ik volgens mij toch wel op het goede spoor terecht aan het komen.
  Dank je wel

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Snap helemaal wat je bedoelt! En eigenlijk wil je dit juist delen met de hele wereld. Heb je dat ook? Leuk dat je een reactie achterlaat. Blijf je innerlijke stem volgen. 🙂
   Heb hier een gratis Challenge van gemaakt. Deze is beschikbaar vanaf maandag 19 september 2016. Zie: mariajohanna.com/innerlijke-stem-challenge/

   Beantwoorden
 6. K.v.t
  K.v.t zegt:

  Ikzelf (27 jaar) zit vermoedelijk in deze overgangsfase. Reeds tal van dokters en specialisten bezocht met mijn talloze fysieke klachten, met telkens 1 conclusie: kerngezond (gelukkig!!).
  Heb zelf een entourage rondom mij die spiritueel begaafd zijn, en elkeen zegt dat dit mijn overgangsfase is. Opgekropte spanningen en angsten uit het verleden die nu de buitenweg vinden. Ik moet toegeven, zal blij zijn als het proces is doorlopen! Erg moeilijk jaar achter de rug met ups en downs gepaard met diverse fysieke klachten en ergens een gevoel van onwetendheid. Maar heb er nog vertrouwen in 😉

  Beantwoorden
 7. Ann
  Ann zegt:

  Hoi,
  Bij mij is dit proces 3 jaar geleden begonnen (op mijn 46ste pas). Serieuze ups and downs en vooral niet weten wat ik ermee aan moet. Voel me door niemand begrepen. Verslind alles wat er te lezen valt maar geraak precies niet verder.
  Hartelijk dank om het zo duidelijk te brengen.
  Lieve groetjes
  Ann

  Beantwoorden
 8. F.J.
  F.J. zegt:

  Heel herkenbaar. Ik heb hierbij ook vaak periodes van afwisseling tussen actief voelen dat ik de spirituele kant op moet gaan (en dus mijn spirituele “klep” weer open zet) en het vermijden hiervan. Tussen die periodes in ben ik voornamelijk bezig met oude wonden helen, waarvan ik het bestaan niet afwist. Ik ben 26 en voel dat ik spiritueel veel kan, maar dat ik gewoon mijn tijd moet nemen om dit proces te ervaren. Helaas is dit niet altijd prettig, vooral de oude wonden kunnen je hersens erg veel prikkelen. Ik hoor ook rinkelingen, soms op specifieke plekken (als ik een meter opzij ga niet meer) en soms “gewoon” vanuit mijzelf. Mijn gevoel is dat we dit moeten doormaken en dat er een heel mooie wereld hierachter ligt. Niet iedereen is dit gegund en we kunnen er maar beter trots op zijn dat wij wél zo bewust zijn met onze kwaliteiten. Mijn spirituele klep staat weer wat open en ik ben benieuwd wat ik dit keer mag leren! Liefs, F.

  Beantwoorden
 9. Mariska
  Mariska zegt:

  Hallo,
  Wat fijn! Ik herken alles! en zit hier midden in. Ik zou wel iemand willen die soms wat helpt of leert herkennen?
  Zijn die ‘coaches’ er en hoe vind ik die?

  Beantwoorden
 10. FG
  FG zegt:

  Ik zit er nu middenin. Altijd al spiritueel geweest, gevoel voor energie, maar wat ik nu mee maak is onbeschrijfelijk. Slopend wel en er gebeurt vooral van alles in m’n voorhoofdchakra. Ik heb mezelf altijd afgeschermd. Zodra ik ook maar iets voelde, ging ik op slot. Ik vind het spannend, maar ik ben, na 28 jaar, eindelijk thuis in m’n eigen lichaam. Alles klopt ineens.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *