ontwakingsproces-10-kenmerken-maria-johanna

10 kenmerken van het spirituele ontwakingsproces

Wat is het ontwakingsproces?

Het ontwakingsproces betekent dat je wakker wordt uit je droomstaat. We leven in een droomstaat en zijn in de veronderstelling dat wat we waarnemen ‘echt’ is. In werkelijkheid leven we in een droom. Het wakker worden is een proces.

Voor veel mensen is het spirituele ontwakingsproces iets onbekends en toch merken zij wel de symptomen. Zo was dit ook voor mij. Ik voelde dat ik aan het veranderen was. Ik kreeg andere ideeën over het leven, werd gevoeliger en toen ik wakker werd had geen idee waar ik hiermee naartoe moest, omdat het destijds compleet nieuw voor mij was.

Het ontwakingsproces heeft te maken met de stand van de planeten waardoor de energie in het universum en dus op aarde aan het veranderen is. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere, maar we zitten er met zijn allen in. We zitten in een transformatieproces waarin ons DNA verandert dat in ons allen aanwezig is. We zijn allen energetisch met elkaar verbonden, dus het heeft effect op alles en iedereen. Zowel op de natuur, het klimaat en de mensen zelf.

10 kenmerken van het spirituele ontwakingsproces

Het spirituele ontwakingsproces wordt ook wel ascensieproces genoemd. Wij mensen bestaan uit een lichaam, ziel en geest. Het doel is dat onze denkgeest (ego) geheeld wordt. Hier kunnen we zelf invloed op uitoefenen. Door onszelf te helen, zal onze denkgeest veranderen en zullen we anders met elkaar omgaan. Dit is slecht een korte uitleg. Hieronder lees je tien kenmerken van het spirituele ontwakingsproces.

1.  Je bent gevoeliger

Je bent gevoeliger en emotioneler. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Zo kun je mensen beter aanvoelen en doorzien. Dit kan vervelend zijn, maar ook positief omdat je door de waarheid heen kunt prikken. Je kunt je sneller gekwetst voelen. Het kan ook zijn dat je soms huilbuien hebt zonder een idee te hebben waar dit vandaan komt. Je bent een emotionele rollercoaster.

2. Denkt meer na over de zin van het leven

Doordat je gevoeliger bent ben je meer bezig met de zin van het leven. Je stelt je vragen als ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘waarom ben ik hier?’. Je bent je steeds meer bewust wie je wilt zijn en wat je wilt doen met je leven.

3. Activatie van je derde oog en kruinchakra

Je chakra’s worden geactiveerd en dit is voelbaar. Met name je derde oog (voorhoofdchakra) en je kruinchakra.  Dit voelt aan als een prikkeling, kriebelig of drukkend gevoel. Deze staan voor intuïtie en wijsheid. Je intuïtie wordt sterker en krijgt steeds regelmatiger ‘zomaar’ wijsheden en inzichten tot je. Dit komt omdat je steeds meer verbonden bent met je hogere zelf.

chakra_systeem-de-7-chakras-maria-johanna-derde-oog-kruin-chakra

chakra_systeem-de-7-chakras-maria-johanna-derde-oog-kruin-chakra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Je krijgt een andere visie

Doordat bewustzijn wordt vergroot en je meer stilstaat bij het leven ontstaan er andere ideeën over het leven. Je krijg t steeds idealistische ideeën die je zou willen waarmaken. Je wilt graag anderen helpen en een bijdrage leveren aan een betere samenleving.

4. Je rechter hersenhelft wordt meer geactiveerd

In het ontwakingsproces wordt je rechter hersenhelft sterker en automatisch je link hersenhelft naar verhouding minder sterk. Hierdoor worden dingen als logica en planning gevoelsmatig lastiger. Je wilt meer gaan voor vrijheid, impulsiviteit. Je hebt behoefte aan leven in het nu en afgaan op je gevoel in het moment. Het kan ook zijn dat je graag meer bezig bent met creatieve dingen als; schrijven, muziek, tekenen en schilderen. Je wilt expressie geven aan wat je van binnen voelt.

5. Je voelt je ‘hier’ niet thuis

Je hebt het gevoel dat je ‘anders’ bent en voelt je niet meer thuis in de huidige maatschappij. de maatschappij is met name gebouwd op de linker hersenhelft  (logica, ratio). Nu je meer in contact bent met je gevoel past de prestatiemaatschappij steeds minder bij je. Je hecht steeds minder waarde aan materialisme en bezit en kiest liever voor gevoel van vrijheid en loskomen van bezit. Je beseft dat je minder nodig hebt om je gelukkig te voelen.

6. Oude pijnen komen naar boven

Doordat je wakker wordt, wordt je bewustzijn vergroot. Je komt meer in contact met je onderbewuste. Hier kunnen oude pijnen opgeslagen zijn die nu naar boven komen. Een onderdeel van het ontwakingsproces is de heling van je ziel. Oude pijnen kunnen naar boven komen die geheeld moeten worden.

7. Fysieke klachten

Je kunt last hebben van fysieke pijnen en klachten hebben als:

 • hoofdpijn
 • nekklachten
 • rugklachten
 • grieperig zijn
 • klachten met betrekking tot je spijsvertering
 • verhoogde hartslag
 • verandering van sexuele behoefte

8. Verandering in eetpatroon

Je lichaam wordt gevoeliger voor het voedsel dat je eet. Er wordt wel eens gezegd ‘Je bent wat je eet’. Veel voedsel van wat er in de supermarkt wordt verkocht is bewerkt en bevatten veel e-nummers. Je voelt steeds beter welke voeding bevorderlijk is voor jouw lichaam en energie en welke niet. Je ziet ook steeds meer mensen biologisch en vegetarisch eten.

9. Levendige dromen

Je dromen kunnen steeds levendiger worden en boodschappen bevatten die je kunnen helpen. Je onthoudt je dromen beter. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niet perse droomt, maar dat je ziel in hogere dimensies is gegaan.

10. Zintuigen veranderen

Het kan zijn dat je zintuigen scherper worden. Je ruikt, ziet, hoort of voelt beter. Het kan ook zijn dat je juist af en toe minder scherp ziet. Daarbij voel je je meer aangetrokken voelt tot de natuur.

Laat een reactie achter

Herken je jezelf in deze symptomen of heb je andere kenmerken van het ontwakingsproces? Laat dan je reactie achter en deel dit met de andere lezers. We kunnen elkaar allemaal helpen en sterker maken. Ik vind het sowieso altijd leuk om een reactie te ontvangen!

Liefs,

Maria Johanna

27 antwoorden
 1. olga
  olga zegt:

  mooi, gek eigenlijk ook ik ben nu 41 en weet dat dit proces al in mijn kind tijd is begonnen, voor mij altans. ben nu blij gelukkig dat ik toen niet droomde. heel google staat er nu mee vol en fijn dat het een verhaal is die gedeeld wordt. we komen er wel groetjes

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Dat zeggen meer mensen.. Maar als kind luisteren we vaak naar onze ouders en omgeving waardoor we onze spiritualiteit wegstoppen.
   Ze noemen dat wel eens dat je ‘de gouden bal bent verloren’. Waarschijnlijk hebben we dat allemaal, maar we vergeten zo gemakkelijk hier op aarde.. Groetjes, Maria

   Beantwoorden
 2. Sylvia
  Sylvia zegt:

  Het hele ontwakingsproces in ongeveer 3 jaar doorlopen voor mij was dit erg beangstigt aangezien alles heel hard bij mij binnen kwam het was net of ik alles had opgesloten en 3 jaar terug de bom ontplofte en achteraf dus lees wat er aan de hand is. Visioenen die overdag heel levendig en hard binnen kwamen, hardklopping dat ik dacht dat ik dood ging, extreme verandering lichamelijk. Gelukkig heb ik al die tijd me staande weten te houden doordat er al zoveel op Internet te lezen is hierover. Nu na dat ik alles heb verwerkt voel ik me vrij / zen een gevoel van nirvana.
  Groetjes.

  Beantwoorden
 3. Angelique
  Angelique zegt:

  Hallo Maria-Johanne,

  Ik heb met mijn vraag het hele internet afgezocht maar kan het daar niet vinden.
  Veel van de symptomen zijn herkenbaar.
  Al enige tijd voel ik druk in mijn oor of druk van buiten af.
  Het voeld aan als energie.
  Ook hoor ik gerinkel in mijn oor.
  Weet jij hier mischien een antwoord op?

  Gr Angelique Hendrikx

  Beantwoorden
 4. Brown
  Brown zegt:

  Hi,
  Alles wat bestaat, geeft geluid op verschillende frequencies. Wij horen allen geluiden op een bepaald frequency gebied. Wat is er onder en boven dat frequency gebied? Dat horen wij niet, maar soms, zoals ze zegt, kon wij voelen. Het is ook radiatie genoemd. Vraag je Angelique; Hoor ze de gerinkel en voel de druk altijd en overal,, of allen op bepaalde plaatsen, gebieden, of locaties..?

  Beantwoorden
 5. Peter
  Peter zegt:

  Hoi Maria Johanna

  Herkenning, verwarring, onvermijdelijkheid, het is dus geen depressie, een oase van nog even geen keuze te moeten maken wat voelt als een geschenk, ondanks dat het moeilijk delen is met mijn partner.
  De verandering is gaande, momenten van helderheid afgewisseld door onzekerheid, soms zelfs wantrouwen of ik dit wel ben, naast de onbedwingbare behoefte om eindelijk eens bij/tot mezelf te kunnen komen, zal het dan eindelijk gaan gebeuren?
  “Jouw” signaaltje, middels deze webpagina, ben ik volgens mij toch wel op het goede spoor terecht aan het komen.
  Dank je wel

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Snap helemaal wat je bedoelt! En eigenlijk wil je dit juist delen met de hele wereld. Heb je dat ook? Leuk dat je een reactie achterlaat. Blijf je innerlijke stem volgen. 🙂
   Heb hier een gratis Challenge van gemaakt. Deze is beschikbaar vanaf maandag 19 september 2016. Zie: mariajohanna.com/innerlijke-stem-challenge/

   Beantwoorden
 6. K.v.t
  K.v.t zegt:

  Ikzelf (27 jaar) zit vermoedelijk in deze overgangsfase. Reeds tal van dokters en specialisten bezocht met mijn talloze fysieke klachten, met telkens 1 conclusie: kerngezond (gelukkig!!).
  Heb zelf een entourage rondom mij die spiritueel begaafd zijn, en elkeen zegt dat dit mijn overgangsfase is. Opgekropte spanningen en angsten uit het verleden die nu de buitenweg vinden. Ik moet toegeven, zal blij zijn als het proces is doorlopen! Erg moeilijk jaar achter de rug met ups en downs gepaard met diverse fysieke klachten en ergens een gevoel van onwetendheid. Maar heb er nog vertrouwen in 😉

  Beantwoorden
 7. Ann
  Ann zegt:

  Hoi,
  Bij mij is dit proces 3 jaar geleden begonnen (op mijn 46ste pas). Serieuze ups and downs en vooral niet weten wat ik ermee aan moet. Voel me door niemand begrepen. Verslind alles wat er te lezen valt maar geraak precies niet verder.
  Hartelijk dank om het zo duidelijk te brengen.
  Lieve groetjes
  Ann

  Beantwoorden
 8. F.J.
  F.J. zegt:

  Heel herkenbaar. Ik heb hierbij ook vaak periodes van afwisseling tussen actief voelen dat ik de spirituele kant op moet gaan (en dus mijn spirituele “klep” weer open zet) en het vermijden hiervan. Tussen die periodes in ben ik voornamelijk bezig met oude wonden helen, waarvan ik het bestaan niet afwist. Ik ben 26 en voel dat ik spiritueel veel kan, maar dat ik gewoon mijn tijd moet nemen om dit proces te ervaren. Helaas is dit niet altijd prettig, vooral de oude wonden kunnen je hersens erg veel prikkelen. Ik hoor ook rinkelingen, soms op specifieke plekken (als ik een meter opzij ga niet meer) en soms “gewoon” vanuit mijzelf. Mijn gevoel is dat we dit moeten doormaken en dat er een heel mooie wereld hierachter ligt. Niet iedereen is dit gegund en we kunnen er maar beter trots op zijn dat wij wél zo bewust zijn met onze kwaliteiten. Mijn spirituele klep staat weer wat open en ik ben benieuwd wat ik dit keer mag leren! Liefs, F.

  Beantwoorden
 9. Patty
  Patty zegt:

  Hoi ik heb zoveel pijn in mijn rug en billen elke nacht tussen 4 en 7 het is niet uit te houden. Transformatie snap het niet dat dit elk half jaar 3 weken aanhoudt vannacht dus weer heel heftig. Soms houdt het overdag ook aan.
  Kan ik er iets aan doen?
  Is het te verlichtten?
  Ik heb voor het eerst nu moeten huilen van de pijn.
  Ik zit aan het bed genageld. Eigenlijk velamd. Je kunt niks meer. Alleen pijn met meer dan een 10 voelen.
  Ik hoor graag jullie ervaringen.

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hi Patty, sorry voor mijn late reactie! Ik heb zelf niet zo heftig last van de pijn, maar hoor dit van anderen wel.
   Je kunt energiewerk doen. Dus healings ondergaan of reiki? Massages en aardingsoefeningen kunnen ook helpen om je energie beter te kanaliseren. Zelf werk ik met het plantmedicijn Ayahuasca. Hiermee kun je portalen openen in je energielichaam waardoor energie beter kan doorstromen. Voor mij is dat de manier, maar voor veel mensen is dit te heftig denken zij. Liefs, Maria Johanna

   Beantwoorden
 10. Mariska
  Mariska zegt:

  Hallo,
  Wat fijn! Ik herken alles! en zit hier midden in. Ik zou wel iemand willen die soms wat helpt of leert herkennen?
  Zijn die ‘coaches’ er en hoe vind ik die?

  Beantwoorden
 11. FG
  FG zegt:

  Ik zit er nu middenin. Altijd al spiritueel geweest, gevoel voor energie, maar wat ik nu mee maak is onbeschrijfelijk. Slopend wel en er gebeurt vooral van alles in m’n voorhoofdchakra. Ik heb mezelf altijd afgeschermd. Zodra ik ook maar iets voelde, ging ik op slot. Ik vind het spannend, maar ik ben, na 28 jaar, eindelijk thuis in m’n eigen lichaam. Alles klopt ineens.

  Beantwoorden
 12. Swar
  Swar zegt:

  ik ben lees en schrijf blind dus sorry voor me fouten.
  Ja ik ken ook de lichaamelijke symtoomen.
  Als kind (4 jaar) had ik hooftpijn en moest jaaren naar het ziekenhuis en moest piletjes sliken die zo klijn waaren als een speldeknop mijn arme moeder moest dat rot ding in tweeen breeken ook en dat lukt dus niet pervekt daar werd ze kriegel van.
  Ze dachten dat ik mikreene had.
  heb ook andere symtoomen gehad, zoals
  pijn in me borst kon niet meer uit of in ademen van de pijn.moest onwaarneembaar ademhaalen.
  Of dat er een deken door je lichaam heen dwareld.
  Ik ben ook in me lichaam gekomen alsof het een voertuig was. ik keek van binnenuit naar buiten.
  En 1x ben ik uit me lichaam geweest ik moest van boven naar beneden kijken om uit me ogen te kunnen zien.
  Maar dat vond ik zeer onatuurlijk en ben er mee gestopt ook met me heele spiritueele doen en laaten.
  Nu ben ik de laatste paar weeken weer bezig ook op internet zo heb ik dit gevonden zocht op symtomen van de kruinchakra.
  en hiervoor heb ik op internet gevonden, sri aurobindo en zijn yoga (intergraale yoga, poerna yoga of purna yoga) gevonden.
  Zo heb ik nu weer de draat opgepakt
  dankzij sri aurobindo weet nu dat, dat er bij hoord en meer.
  Groetjes, groetjes, groetjes.

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hoi Lieve Swar, ik lees nu pas jouw verhaal. Wat vervelend zeg! Je vind het dus lastig om hier te zijn, in je lichaam te zatten en te aarden? Ik hoop echt dat je je nu beter voelt. Het leven kan zo ontzettend mooi zijn. Het is echt een cadeau, maar dan moet je er wel zelf iets van maken. Wees niet bang. You can do it! Je bent hier voor een reden. Veel liefs, Maria Johanna

   Beantwoorden
 13. martijn
  martijn zegt:

  Hallo Maria, ik herken mijzelf enorm in je tekst.
  Ik ben 22 jaar en heb 8 maanden geleden gebroken met adhd medicatie en ben veel aan mijzelf gaan werken. Ik merk sinds die periode dat ik last heb van psychosomatische klachten. Ik heb soms pijn, of last, terwijl dit geen echte oorzaak heeft lichamelijk gezien. Ik ben namelijk gezond. Ook ben ik bezig met moeilijke dingen uit mijn verleden los te laten, bijvoorbeeld het vergeven van mijn vader voor de slechte manier waarop hij mij behandeld heeft, en ik ben gestopt met roken. Door deze slechte stimulanten weg te nemen, en te mediteren en in mijn eigen liefde te gaan zitten, kom ik er echt achter wie ik ben.

  Ik weet niet hoelang deze psycho-emotionele achtbaan nog gaan duren, maar ik hoop dat ik op het juiste pad ben.

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hallo Martijn, snap wat je bedoelt. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe frequentie. Super dat je bent gestopt met roken! Dat zal een stuk schelen. Waarschijnlijk merk je dit in je meditaties? Goed aarden kan helpen om het proces gemakkelijker te maken. Veel succes! Liefs, Maria

   Beantwoorden
 14. kathy
  kathy zegt:

  aangenaam,
  ik ben kathy, 28 en ik zit in een rouwproces waarin ik nu verdriet ervaar van 11jaar geleden!
  mijn verdriet is heftig en lastig om te begrijpen als je het zelf niet meemaakt, daarbij de deuk op mijn hoofd die ik vandaag ervaarde, ging ik even google, en ja; ik kwam mezelf hier echt tegen. ik begreep niet waarom dit alles zo diep zat, waarom ik zo kon huilen, maar ik ben er echter achter gekomen, mijn oud verdriet vanuit de ziel komt vrij, om te kunnen groeien. bedankt voor dit advies!

  Beantwoorden
  • Maria Johanna
   Maria Johanna zegt:

   Hi Kathy, leuk dat je een reactie achterlaat op mijn blog! Ik weet niet of je gelooft in vorige levens? Maar ikzelf wel. Soms kan het verdriet vanuit een zielsverleden komen of is het iets dat uit je familielijnen komt wat jij meedraagt. We kunnen niet alles verklaren, wel doorvoelen en doorleven. Sterkte! Liefs, Maria Johanna

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *